Vrijwilligers

 

panal-vrijwilligers

Palliatieve zorg uitbouwen en realiseren is niet mogelijk zonder vrijwilligers.
Zij zijn een belangrijke schakel in de zorg en zijn aanwezig ter ondersteuning van de patiënt en zijn omgeving.

Vrijwilligers kunnen zich engageren binnen de thuiszorg of op één van de palliatieve eenheden. In onze regio, het arrondissement Leuven, zijn twee palliatieve zorgeenheden: palliatieve zorgeenheid ‘De Brug’ van het H. Hart Ziekenhuis in Leuven en palliatieve zorgeenheid van het UZ Leuven campus Gasthuisberg. Binnen de thuiszorg is de vrijwilligersorganisatie Pallium vzw actief.

Vrijwilligers op de palliatieve zorgeenheden
De vrijwilligers zorgen ervoor dat mensen zich thuis voelen op de afdeling. Ze nemen de tijd om te luisteren naar de patiënt en de familie. Daarnaast kan de vrijwilliger kleine praktische taken op de afdeling opnemen.

Vrijwilligers binnen de thuiszorg
De vrijwilliger gaat aan huis ter ondersteuning van de patiënt en de mantelzorg. Dat kan een gelegenheid zijn voor de mantelzorger om even tijd te nemen voor zichzelf en op adem te komen. Vaak is een warme aanwezigheid en luisterbereidheid al voldoende.

Onthaalvrijwilligers bij Panal vzw
Binnen Panal is er ook een kleine groep onthaalvrijwilligers actief. Zij verzorgen het telefonisch onthaal en doen licht administratief en logistiek werk zoals kopiëren, post verzenden, koffie voorzien... Zij zorgen ervoor dat de medewerkers van Panal zich op hun taken kunnen concentreren en dat een vriendelijke stem de families en de hulpverleners met de juiste persoon doorverbindt.
Een werkweek wordt verdeeld in halve dagen: een onthaalvrijwilliger kan één of meerdere halve dagen invullen.
Wie interesse heeft om als onthaalvrijwilliger aan de slag te gaan bij Panal, neemt contact op met Ingrid Bevers op het nummer 016/ 23 91 01 (tijdens de kantooruren) of via vragen@panal.be .

Wie vrijwilliger wil worden, meldt zich bij de vrijwilligersverantwoordelijke van één van de organisaties of bij Panal, dat het centrale aanspreekpunt is. Iedereen kan zich aanmelden, ongeacht leeftijd of opleiding. Enkel voor vrijwilligers die nachtoppas doen bij palliatieve patiënten thuis, is een vooropleiding van zorgkundige of verpleegkundige vereist.
Voor de kandidaat-vrijwilliger aan de slag kan, gaat hij op introductiegesprek bij de verantwoordelijke van de organisatie waar hij wil aansluiten. Als de verantwoordelijke zijn fiat geeft, neemt de kandidaat vervolgens deel aan de ‘cursus voor kandidaat-vrijwilligers en geïnteresseerden’, georganiseerd door Panal. Deze cursus gaat éénmaal per jaar door en is een voorwaarde om als vrijwilliger te kunnen starten.

 

Palliatieve zorgeenheid De Brug
Contactpersoon: Marijke Potargent
016/ 20 96 47
marijke.potargent@hhleuven.be 

Palliatieve zorgeenheid UZ Leuven campus Gasthuisberg
Coördinator vrijwilligerswerk: Karolien Bartels                                                
016/ 33 77 13
karolien.bartels@uzleuven.be

Pallium vzw, vrijwilligers in de palliatieve thuiszorg
Vrijwilligersverantwoordelijke: Bianca Verachtert
0476/ 41 73 58                                                                                                          
info@pallium.be 
www.pallium.be 

Hospice De Klaproos
Vrijwilligersverantwoordelijke: Judith Cockx
016/80 29 18
judith.cockx@azt.broedersvanliefde.be

Panal vzw
Vrijwilligersverantwoordelijke: Karen De Meerleer
016/ 23 91 01(tijdens de kantooruren)
kdemeerleer@panal.be                                                                                            

Draaiboek 'Vrijwilligers Palliatieve zorg in woonzorgcentra' 

Dit draaiboek is ontstaan vanuit een nauwe samenwerking tussen Panal (Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven), Forum (Netwerk Palliatieve Zorg Brussel-Halle-Vilvoorde), drie woonzorgcentra uit Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant.

Door de rijke ervaring van drie woonzorgcentra is dit draaiboek niet louter een theoretisch werk, maar ook een praktisch boek vanuit de dagdagelijkse realiteit. Het draaiboek is een ringmap vol inspiratie voor directies van en vrijwilligersverantwoordelijken in woonzorgcentra die graag een vrijwilligerswerking in de palliatieve zorg willen opstarten of evalueren.

Het draaiboek bestaat uit 10 stappen. Elke stap bestaat uit een boekje met uitleg aan de hand van concrete voorbeelden en bijlagen als gebruiksmateriaal.

                                                                    Het draaiboek is te koop bij Panal voor 15 euro (excl. verzendingskosten).