terug naar overzicht

Update over palliatieve sedatie

Kaart wordt geladen...

Datum & Tijd
Date(s) - 03/12/2020
11:30 - 14:00

Locatie
Panal vzw


In de meeste gevallen zijn pijn, verwardheid, verstikkingsgevoel, angst, onrust, … met de klassieke medicatie en ondersteuning goed te bestrijden. Soms lukt dit echter niet. In de stervensfase kan de arts dan, in overleg met de patiënt en in samenspraak met de omgeving, palliatieve sedatie toepassen. De arts bepaalt de juiste samenstelling en dosering van de medicatie. De spuitaandrijver wordt opgestart en de behandeling wordt dagelijks opgevolgd door de arts en verpleegkundige, samen met de MBE van Panal.

In deze vorming staan we stil bij het begrip palliatieve sedatie en het verschil met euthanasie. We bespreken de meest gebruikte medicaties en hun dosissen en kijken in welke situaties palliatieve sedatie kan opgestart worden.
In het tweede deel van de lezing staan we stil bij de praktijk van palliatieve sedatie. Hoe vaak wordt dit toegepast, hoe gebruik je de spuitaandrijver, wat zijn aandachtspunten bij het toepassen van palliatieve sedatie, hoe kan familie afscheid nemen, … ?

Docent: dr. Johan Coppens, huisarts en equipearts van Panal en Veerle Massart, hoofdverpleegkundige van de MBE van Panal

Doelgroep: artsen en verpleegkundigen

Kostprijs: 45 euro (broodjeslunch inbegrepen)
vooraf te storten op rekening BE82 7364 0127 0068 van Panal met de mededeling ‘PASE/2020 + naam deelnemer’

 

INSCHRIJVEN