terug naar overzicht

Spirituele zorg in de praktijk ***VOLZET***

Kaart wordt geladen...

Datum & Tijd
Date(s) - 03/12/2020
13:30 - 16:30

Locatie
Panal vzw


Door de corona-epidemie kon de opleiding niet doorgaan op de geplande datum.
De opleiding is verplaatst naar 3 december 2020.

 

Gespreksvaardigheden

In de holistische benadering van palliatieve zorg is de spirituele dimensie onmiskenbaar. Toch hebben zorgverleners het gevoel dat deze dimensie moeilijk aan te raken is in een gesprek. De gespreksopener ‘Hoe voelt u zich vandaag?’ nodigt uit tot het bespreken van lichamelijke en emotionele aandachtspunten, maar maakt dat een spirituele vraag of nood minder gemakkelijk aan het oppervlak komt.

Hoe breng je in uitingen van fysieke of psychische pijn ook de zin- en levensvragen naar de voorgrond? Hoe kunnen we de spirituele laag van het leven van de patiënt aanboren?
Je bent misschien nog zoekende naar de juiste grondhoudingen die je als zorgverlener nodig hebt om een spiritueel gesprek te voeren. Welke technieken kunnen helpen om die grondhoudingen te ontwikkelen?

In deze vorming bekijken we de vraag hoe we in de eerste drie lagen de spirituele laag kunnen naar boven halen. We verkennen de Spiritwijzer, een concreet werkinstrument dat ontwikkeld werd om in een gesprek deze beweging te maken. Aan de hand van oefeningen met concrete casussen uit de eigen praktijk gaan we na of en hoe de spiritwijzer van dienst kan zijn. In een tweede deel gaan we vanuit enkele basisprincipes (traagheid, ambivalentie, raadselachtigheid en waardengebondenheid) zoeken naar grondhoudingen om een spiritueel gesprek met zorg te voeren.

 

DocentRenilde Vos, theoloog, met jarenlange ervaring op vlak van spirituele vorming en begeleiding. Zij is medebezielster van ‘De Grondmelodie’, een vzw die spirituele en existentiële counseling verzorgt en diverse initiatieven rond zingeving en spirituele verdieping aanbiedt. Voor meer info zie: www.degrondmelodie.be.

Doelgroepartsen, verpleegkundigen, psychologen, pastores, moreel consulenten, sociaal werkers, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, vrijwilligers, …

Kostprijs: 45 euro
vooraf te storten op rekening BE82 7364 0127 0068 van Panal met de mededeling ‘SPIP/2020 + naam deelnemer’