terug naar overzicht

Studienamiddag: Palliatieve zorg bij mensen met een ernstige en diepe verstandelijke beperking ***UITGESTELD***

Kaart wordt geladen...

Datum & Tijd
Date(s) - 24/11/2020
13:30 - 16:30

Locatie
Panal


De coronamaatregelen van de overheid dwingen ons ertoe het vormingsprogramma aan te passen. De kwaliteit van deze opleiding kan enkel gewaarborgd worden met een fysieke bijeenkomst. Aangezien dat in de huidige omstandigheden niet mogelijk is, wordt de opleiding verplaatst naar een latere datum in 2021

 

In 2020 organiseert Panal een studienamiddag met specifieke aandacht voor palliatieve zorg bij mensen met een ernstige en diep verstandelijke beperking.

Communicatie met deze patiëntengroep is vaak moeizaam tot onmogelijk. Hoe kan je pijn bevragen? Hoe kan je als team de patiënt en familie betrekken in het besluitvormingsproces rond de zorg? Confrontatie met dit soort vragen zorgt vaak voor onmacht en onzekerheid bij de betrokken zorgverleners.

Aan de hand van de werkvorm ‘Het verhaal van Tim’ willen we medewerkers uit voorzieningen die werken met deze doelgroep handvaten bieden om hiermee om te gaan: hoe kan je inspelen op de behoeften van de zorgvrager-patiënt, hoe kan je veranderingen in het welzijn inschatten, hoe kan ik als zorgverlener, samen met mijn team, omgaan met emoties en onmacht, hoe kunnen we als organisatie een palliatief beleid uitbouwen, … het zijn maar enkele van de thema’s waar we die namiddag dieper op in willen gaan.

 

De vorming wordt verzorgd door medewerkers van De Lovie vzw, een organisatie die jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteunt in de ruime Westhoek. De Lovie heeft een jarenlange praktijk in het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking, ook wanneer zij palliatief zijn.

 

Doelgroep: zorgverleners in voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking.