terug naar overzicht

OP DE SOFA BIJ DE PSYCHOLOOG: gesprekken over de dood

Kaart wordt geladen...

Datum & Tijd
Date(s) - 16/09/2021
13:30 - 16:30

Locatie
Panal


Goede palliatieve zorgverlening kent uitdagingen:  zorg voor mogelijk lichamelijk en psychisch lijden van de betrokkene, aanpakken van eventuele psychosociale problematiek in de omgeving, en het opnemen van de existentiële vraagstukken waar patiënten mee kunnen rondlopen. In deze opleiding zal  de eerstelijnspsycholoog kennis maken met  deze vier uitdagingen.

Er wordt ingezoomd op de psychische en de spirituele dimensie, Dit doen we aan de hand van het Ars Moriendi-model. Dit model laat hulpverleners toe om aan de hand van vijf spanningsvelden relevante thema’s  rond sterven, afscheid nemen en dood ter sprake te brengen, en in verbinding te komen met de cliënt en/of zijn of haar systeem. Tijdens deze vorming worden de vijf spanningsvelden heel concreet vertaald. Hoe kan ik inspelen op wat de cliënt/omgeving brengt ? Hoe kan ik hierin zelf initiatief nemen als psycholoog? Wat is wenselijk/nodig in begeleiding (in de eerste lijn) rond deze thema’s ?

 

DocentenWalter Rombouts en Alexandra Verhagen.
Walter Rombouts is klinisch psycholoog en werkte jarenlang in het palliatief support team van UZ Leuven. In die functie voerde hij gesprekken rond zorgplanning, sterven en afscheid nemen, zowel met cliënten als hun omgeving. Daarnaast verzorgt hij sinds 2000 als trainer van het bureau voor opleiding en vorming Perspectief in Holsbeek opleidingen rond het opzetten van communicatie in palliatieve zorg. Alexandra Verhagen is klinisch psycholoog en oplossingsgericht rouwtherapeut. Zij werkt rond deze thema’s met cliënten vanuit haar eigen praktijk De Kruin in Tildonk. 

Doelgroep: klinisch psychologen die ambulant, in hun praktijk of aan huis, te maken krijgen met palliatieve zorgsituaties

Kostprijs: 55 euro
vooraf te storten op rekening BE82 7364 0127 0068 van Panal met de mededeling ‘PSY/2021 + naam deelnemer’

Duur: 13u.30  tot 16u.30

 

INSCHRIJVEN