terug naar overzicht

Intimiteit en seksualiteit in palliatieve zorg: een gevoelig thema

Kaart wordt geladen...

Datum & Tijd
Date(s) - 11/02/2020
13:30 - 16:30

Locatie
Panal vzw


 

Intimiteit laat patiënten en hun partners toe om indirect met elkaar te communiceren over emoties en het naderende levenseinde. Tegelijkertijd ervaren patiënten en hun partners vaak verlies in hun seksleven. Ze worden niet alleen geconfronteerd met lichamelijke veranderingen en aftakeling, maar ook met een andere seksuele rolverdeling als gevolg van de ziekte. De impact van ongeneeslijk ziek zijn op de intimiteit en seksualiteit tussen patiënten en hun partners is daardoor een niet te onderschatten relationele uitdaging. Dat wordt wel eens over het hoofd gezien of is moeilijker bespreekbaar.
Zorgverleners weten vaak niet goed hoe ze het gesprek over intimiteit en seksualiteit kunnen aangaan. Is relationele groei een onderdeel van palliatieve zorg, naast bijvoorbeeld thema’s als pijn- en symptoomcontrole? Is seksualiteit een prioriteit in zorgverstrekking? Bij wie ligt het initiatief om intimiteit en seksualiteit te benoemen?
In deze vorming bekijken we hoe je dit thema bespreekbaar maakt en wat helpende adviezen zijn. Vanuit een positievere benadering van intimiteit en seksualiteit – waarbij niet wordt gefocust op (seksuele) dysfuncties of problemen, maar wel op (seksueel) welzijn en welbevinden – kunnen we het gesprek aangaan over mogelijkheden die de patiënt en diens partner wel nog hebben en eventuele alternatieven.

 

Docent: Kristel Mulders, coördinator oncopsychologen en seksuologe borstcentrum en gynaecologische oncologie in het Jessa ziekenhuis Hasselt

Doelgroep: artsen, verpleegkundigen, psychologen, pastores, moreel consulenten, sociaal werkers, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, vrijwilligers, …

Kostprijs: 45 euro
vooraf te storten op rekening BE82 7364 0127 0068 van Panal met de mededeling ‘INSE/2020 + naam deelnemer’

 

INSCHRIJVEN