terug naar overzicht

INFOSESSIE: Kinderen en jongeren ondersteunen bij afscheid en verlies van een dierbare

Kaart wordt geladen...

Datum & Tijd
Date(s) - 16/04/2024
19:30 - 21:30

Locatie
WZC Ter Meeren


Kinderen en jongeren ondersteunen bij afscheid en verlies van een dierbare

Kinderen en jongeren die te maken krijgen met een palliatieve zorgsituatie in hun omgeving, hebben nood aan aangepaste opvang en ondersteuning. Bij ouders, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen kan dit heel wat vragen en onzekerheden oproepen. Hoe vertel je dat oma niet meer kan genezen en zal sterven? Hoe kan je uitleggen dat papa voor euthanasie kiest? Kan je een kleuter meenemen naar de begrafenis?

Als volwassenen koesteren we soms de illusie dat we kinderen verdriet kunnen besparen, dat is een menselijke en begrijpelijke reactie. Helaas is de realiteit anders, we kunnen niet verhinderen dat kinderen soms geconfronteerd worden met ongeneeslijke ziekte, afscheid en verlies van een dierbare. Verbergen en verzwijgen heeft geen zin, hierdoor laten we hen -ongewild- in de kou staan.

In deze vorming staan we stil bij hoe we kinderen en jongeren op een zorgzame manier kunnen voorbereiden, opvangen en ondersteunen bij het nakende verlies van een dierbare. Er worden concrete tips en handvaten aangereikt om als zorgverlener, (groot)ouder, leerkracht of andere betrokkene mee op weg te gaan met een kind of jongere.

 

DocentKaren De Meerleer, psycholoog van Panal

Doelgroep: alle geïnteresseerden

Kostprijs: € 30,- te storten op rekening BE82 7364 0127 0068 van Panal vzw
met de mededeling “INF1/2024 + naam deelnemer”

 

INSCHRIJVEN

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.