terug naar overzicht

De apotheker en palliatieve zorg

Kaart wordt geladen...

Datum & Tijd
Date(s) - 25/02/2021
20:00 - 22:00

Locatie
Febelco


In de palliatieve fase is nadrukkelijk plaats voor ziekte- en symptoomgerichte therapie met geneesmiddelen. De apotheker maakt deel uit van de multidisciplinaire samenwerking in palliatieve zorg. Toch is het voor deze hulpverleners een zoektocht naar hoe zij hun rol hier kunnen opnemen. Wat is eigen aan een palliatieve zorgsituatie? Wat zijn specifieke aandachtspunten in de zorg voor een palliatieve patiënt?

Daarom biedt het Brabants Apothekers Forum (de beroepsvereniging voor Vlaams-Brabantse officina-apothekers) in samenwerking met Panal een specifieke opleiding voor apothekers aan, bestaande uit 3 lesavonden.

 

Inleiding in de palliatieve zorg en vroegtijdige zorgplanning

Wat is palliatieve zorg? Hoe is palliatieve zorg georganiseerd? Het netwerk en de MBE (multidisciplinaire begeleidingsequipe), palliatief verlof, de thuiszorgpremie… komen aan bod. Verder is er aandacht voor de wetgeving over palliatieve zorg, de patiëntenrechten en euthanasie. Er wordt uitleg gegeven over de (on)mogelijkheden van de wetgeving rond het levenseinde en aan het belang van het proces dat voorafgaat aan vroegtijdige zorgplanning. Er wordt stilgestaan bij misverstanden over wilsverklaringen, hoe vinden van juiste en toegankelijke informatie, welke doorverwijs- mogelijkheden zijn er, stilstaan bij wat vroegtijdige zorgplanning écht betekent.

Docent: Ria Vandermaesen, Coördinator Panal
Datum: donderdag 25 februari 2021 van 20u tot 22u
Locatie: Febelco, Jean Baptist Vinkstraat 3 te 3070 Kortenberg
Inschrijven via de link: https://baf.be/agenda/inleiding-de-palliatieve-zorg-en-vroegtijdige-zorgplanning-panal-leuven 

 

Pijn en comfortzorg, medicatie en omrekeningen

Er wordt aandacht besteed aan de definitie van pijn, de soorten pijn, pijnmeting, pijntrappen, verschillende soorten medicatie (waaronder morfine, co-analgetica en adjuvante stoffen) en het gebruik van de spuitaandrijver.
Hoe kunnen we als hulpverlener het comfort van de palliatieve patiënt ondersteunen? Wat zijn onze taken? Wat melden we aan wie? Wat kunnen we doen bij pijn of andere klachten?

Docent: Veerle Massart, hoofdverpleegkundige Panal
Datum: donderdag 3 juni 2021 van 20u tot 22u
Locatie: Febelco, Jean Baptist Vinkstraat 3 te 3070 Kortenberg
Inschrijven via de link: https://baf.be/agenda/palliatieve-zorg-pijn-en-comfortzorg-medicatie-en-omrekeningen-panal-leuven

 

Emotionele en sociale ondersteuning van de palliatieve patiënt en zijn omgeving

Welke emoties en reacties zien we bij een palliatieve patiënt en zijn omgeving? Wat betekent het voor de omgeving om voor iemand te zorgen die ongeneeslijk ziek is? Hoe kan de hulpverlener emotionele ondersteuning bieden?

Docent: Ellen Cumps, verpleegkundig-consulent Panal
Datum: donderdag 14 oktober 2021 van 20u tot 22u
Locatie: Febelco, Jean Baptist Vinkstraat 3 te 3070 Kortenberg
Inschrijven via de link: https://baf.be/agenda/emotionele-en-sociale-ondersteuning-van-de-palliatieve-patient-en-zijn-omgeving-panal-leuven